Puheenjohtajan terveisiä

5.2.2022

Pesosen sukuseuran jäsenkirje Runebergin päivänä 5.2.2022

Vuosi 2022 on alkanut ja edennyt toiselle kuukaudelle. Helmikuun 5. päivänä me suomalaiset vietämme Runebergin päivää kansallisrunoilijaksi mainitun Johan Ludvig Runebergin kunniaksi. Tapanamme on ollut nostaa Suomen lippu salkoon juhlakalulle. Monet ovat myös ottaneet tavakseen nauttia päiväkahvilla Runebergin tortun, jonka resepti lienee alun perin runoilijan rouvan Fredrikan laatima.

Monissa kodeissa Runebergin torttu varmaankin valmistetaan aivan itse. Jotkut ostanevat tortun lähimmästä marketista. Yhtä kaikki, kotikutoinen on varmasti maukas, mutta kyllä marketista hankittu leipomotorttukin asian hyvin ajaa.

Mutta vielä sananen Runebergistä kansallisrunoilijana. Eräs hänen tunnetuimmista hahmoistaan lienee Saarijärven Paavo, talonpoika, joka kuokkaansa suolla heiluttaen kävi leppymätöntä sotaa suosta nousevaa hallaa vastaan. Hän sekoitti leivän joukkoon pettua ja viimein löi vihollisensa. Petusta Paavo ei kuitenkaan luopunut. Hyvä naapuri, jonka viljan halla edelleen vei, nimittäin tarvitsi apua. Hän sai viljaa hyväntahtoiselta Paavolta, joka antoi laaristaan ylimäärää hätää kärsivälle naapurille ja sekoitti omaan leipäänsä edelleen pettua.

Toinen Runebergin suurista runoelmista on Vänrikki Stoolin tarinat. Useimmat näiden runojen sankareista ovat suomalaisia soti laita, jotka Suomen sodassa 1808-09 taistelevat Ruotsin kuninkaan joukoissa Venäjää vastaan. Suomalaiset hävisivät oikean sodan, mutta Runebergin runolliset sankarit voittivat kansakunnalle oman maan tarjoamalla suomalaisille kestäviä esikuvia sen puolustamiseen. - Runeberg oli sodan ja rauhan runoilija, jonka suomalaiskansalliset merkkihenkilöt ovat eläneet tietoisuudessamme pian kaksi vuosisataa."

Tämä Runebergistä, Saarijärven Paavosta ja Vänrikki Stoolista, ja mausteeksi ripaus Fredrika­rouvaa.

Sukuseura-asiaa

Vuodet 2020 ja 2021 ovat olleet hiljaiseloa Pesosen sukuseurassa. Syynä tähän on palloamme pahoinpidellyt Korona-kortto. Toivottavasti se kokee ennen kesää saman kohtalon kuin Halla Saarijärven Paavon kuokan alla.

Suunnitelmissa on, että pidämme sukukokouksen Kuusamossa kesällä, todennäköisesti heinäkuussa. Tarkemmasta ohjelmasta ja paikasta ilmoitetaan jäsenille lähiaikoina. Yhtenä ohjelmanumerona tulee olemaan sukutukija Ari Kolehmaisen esitelmä Pesosen suvun historiasta, jonka asiakirjoihin perustuva osuus alkaa 1500-luvun alun Rantasalmelta. Toisen osan muodostava geenitutkimus vie osallistujat oman suvun turvallisessa seurassa ihmiskunnan aamuhämärään. Sihteeri Tuija Pesoselle ennakkotilaukset sukututkimuksesta: tuija liisa.pesonen(a)gmail.com

Ilmoitamme jäsenille lähiaikoina sukukokouksen ajankohdan ja yksityiskohtaisemman ohjelman.

Otan mielelläni vastaan esityksiä sukukokouksen ohjelmasta, joka esitetään jäsenille seuraavassa jäsenkirjeessä. 

Onnea ja menestystä alkaneelle vuodelle,

Jouni Alavuotunki, puheenjohtaja


28.1.2021

Pesosen sukuseuran jäsenkirje Kallenpäivänä 28.1.2021

Vuosi 2021 on alkanut. Seuran  puheenjohtajana tervehdin jäseniä pienellä sukutiedolla, joka liittyy Pesosen suvun Kuusamoon saapumiseen.

Vastapäätä asuinpaikkaani Kuusamojärven etelärannalla sijaitsee Haukiniemi. Sinne asettui vanhalle lapintilalle vuoden 1684 tietämissä Kuusamoon uudisasukkaana saapunut Olli Ollinpoika Pesonen (s. Sotkamossa 1661). Perheeseen kuului vuonna 1700 Olli-isännän ja Valpuri-vaimon lisäksi kaksi lasta, heistä nuorempi isänsä mukaan nimetty 1699 syntynyt esikoispoika Olli. Perheeseen syntyi vielä kuusi lasta.

Kuusamon suuren historiateoksen kirjoittaja Seppo Ervasti mainitsee Olli Ollinpojan toimineen Kuusamon kirkkoväärtinä vuonna 1700. Kirkkoväärti oli maallikkona kotiseurakuntansa hyväksi työskentelevä luottamusmies, jonka tehtävänä oli huolehtia seurakunnan omistamien rakennusten kunnosta. Kuusamoon oli muutamia vuosia aikaisemmin valmistunut ensimmäinen kirkko, pohjakaavaltaan ristinmuotoinen, 17 m pitkä ja yhtä leveä hirsirakennus. Ruotsin kuningas oli lahjoittanut seurakunnalle Tukholmassa 1698 valetun kirkonkellon, joka sittemmin tuli tunnetuksi Kuninkaankellon nimellä.

Kirkkoherraksi Kuusamoon tuli keväällä 1700 Sigfrid Bonelius, joka oli aikaisemmin toiminut kirkkoherra-isänsä apulaisena  Rovaniemellä.  Puolen peninkulman  päässä Haukiniemellä asuva kirkkoväärti Pesonen oli pappilan lähin naapuri.

Ajat Kuusamossa olivat ankeita 1700-luvun alussa. Olli Pesonen ajautui vaikeuksiin ja joutui myymään Haukiniemen tilan. Se tuli kirkkoherra Boneliuksen omistukseen vuonna 1708. Vanha Olli Pesonen kuoli 1744 Kuusamossa vanhimman poikansa Ollin (s. 1699) luona Kärpänkylän Penikkajärvellä.

Mennyttä ja tulevaa sukuseura-asiaa

Pesosen sukuseura vietti hiljaiseloa menneenä koronavuonna 2020. Yksi merkittävä asia kuitenkin saatiin pantua alulle, sukuhaaramme geneettisen perimän selvittäminen. Etelä-Suomessa asuva seuran jäsen, Olli Ollinpoika Pesosen jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa, on lähettänyt tarvittavan näytteen yhdysvaltalaiselle laboratoriolle. Ensi kesään (2021) mennessä analyysin pitäisi olla valmis ja seuramme käytössä. Seuran puolesta kiitän nimettömänä pysyvää näytteenantajaa, joka on itse maksanut laboratorion testistä perimän hinnan.

Geenitutkimuksen tulokset hyödyttävät kaikkia seuramme jäseniä. Antamalla tietoa tuhansien vuosien takaa Kuusamon Pesosten alkuperästä tiedot yhdistävät sukumme ihmiskunnan suureen ketjuun. Tulosten avulla saanemme tarkentuvaa tietoa myös sukuhaaramme yhteyksistä Suomen muihin Pesosiin.

Jos koronatilanne sallii, sukuseuran yleiskokous tullaan pitämään kesällä 2021. Tällöin julkistetaan tiedot geenitutkimuksesta kuten myös Ari Kolehmaisen tekeillään oleva arkistotutkimus Kuusamon Pesosten vaiheista ennen Kuusamoon saapumista.

On sovittu, että sukuseuran hallitus pitää lähiaikoina etäkokouksen. Siinä sovittaneen kuluvana vuonna mahdollisesti järjestettävistä seuran tapahtumista.  Niistä lähetetään tiedote seuran jäsenille. Jäsenet voivat ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen. 

Hyvää alkanutta vuotta ja elämäniloa toivottaen,

Jouni Alavuotunki, puheenjohtaja


16.5.2020

Pesosen sukuseuran jäsenkirje 16.5.2020 

Hyvät ystävät ja Pesosen suvun jäsenet, 

Parhaat terveiset Kuusamosta, suvun kantapaikoilta. Vinttikamarini ikkunasta katselen etelään, yli Olkonsaaren ja Paloniemen, kohti Kuusamojärven vastarannalla sijaitsevaa Haukiniemeä. Sinne asettuivat 1680-luvulla Sotkamosta saapuneet Olli ja Antti Pesonen Uula Junganpojan lapintilalle jatkamaan sukuaan. 

Samaa Pesosen juurevaa sukua olemme mekin, jotka nyt 2000-luvun toisen vuosikymmenen alkaessa ihmettelemme Korona-viruksen vaivaamaa maailmaa ympärillämme. Viisaasti valitsivat esi-isämme asuinpaikkansa, sillä maailmanlaajuinen pandemia ei ainakaan toistaiseksi ole saavuttanut Kuusamon korpimaita. 

Pesosen sukuseurassa aiomme noudattaa edelleen esi-isiemme viisautta ja suhtautua varovaisesti sellaisiin toimiin, jotka saattavat edistää pandemian laajenemista. Olemme peruneet 18. - 19.7.2020 toteutettavaksi suunnitellun suvun kesäretken ja siirtäneet sen tulevaan ajankohtaan, jolloin edellytykset ovat suotuisammat. 

Kesäksi 2021 suunniteltu sukutapaaminen ja seuran yleiskokous sen sijaan tullaan järjestämään. Jokainen seuran jäsen voi edesauttaa sen toteutumista ja esittää hallituksen puheenjohtajalle ehdotuksia tapaamisen ohjelmaan. 

Lämpimin terveisin sekä terveyttä ja hyvää kesää toivottaen, 

Kuusamon Pökkelöniemessä 16.5.2020. 

Jouni Alavuotunki, puheenjohtaja 


9.2.2020

Pesosen sukuseuran jäsenkirje Raijanpäivänä 9.2.2020

Vuosi 2019 on päättynyt ja uusi vuosi 2020 alkanut. Seuran puheenjohtajana tervehdin jäseniä

pienellä muistolla vuoden 2019 äitienpäiväjuhlasta Ruotsin Hallstahammarissa. Siellä vieraillessani

tapasin monia kaupungissa asuvia ruotsinsuomalaisia, heidän joukossaan Kuusamon Kärpänkylästä

lähtöisin olevaa väkeä.

Yksi heistä oli "Tolppa-Ville" Pesosen Aino-tytär Kärpänkylän Tolpanniemeltä. Hän kertoi

työurastaan Hallstahammarissa ja toi esille työnhakunsa kaupungin rautatehtaalla. -Työhönottaja

oli ilmoittanut työtilanteen tehtaassa olevan heikko. Hän oli kuitenkin kysynyt Ainolta kiinnostusta

työskennellä raskaita taakkoja siirtelevän hallinosturin kuljettajana nosturin ohjaamossa, korkean

tehdashallin katon tuntumassa. Epäillen tämä tosin lisäsi, että tähän saakka vaativa työ oli aina

uskottu miehille.

Ennakkoluulottomasti Aino lupasi ottaa tarjotun tehtävän vastaan. Hän hoitikin työnsä vuosien ajan

niin hyvin, että hänen jälkeensä kaikki tehtävään myöhemmin palkatut henkilöt olivat naisia.

Seuran puheenjohtajana kiinnitän jäsenten huomiota Ainon poikkeukselliseen rohkeuteen ja

kehotan muitakin Pesosia seuraamaan hänen esimerkkiään uusien haasteiden edessä vuonna 2020.

Mennyt vuosi 2019

Vuonna 2019 oli Pesosen sukuseuralla hiljainen. Sukutapahtumia ei järjestetty. Seuran hallitus ei

kokoontunut toimintavuoden aikana.

Vuosi 2020

Tarkoituksena on järjestää la 18.7. tai su 19.7.2020 seuranjäsenille tapaaminen Kuusamossa, kuten

vierailu jossakin suvun kannalta merkittävässä paikassa tai tilaisuudessa, esimerkiksi Vanttajan

kannaksella sijaitsevalla Salpalinjan linnoitusasemalla, jossa Pesoset sukuseurana eivät

aikaisemmin ole vierailleet. - Merkitkää tämä viikonloppu jo tässä vaiheessa kalentereihinne.

Tapaamisen yhteydessä sukuseuran hallitus kokoontuu suunnittelemaan kesällä 2021 järjestettävää

yleiskokousta sekä keskustelemaan muista ajankohtaisista asioista. Seuran hallitukselle lähetetään

kokouskutsu ja asialista hyvissä ajoin.

Seuran jäseniä ja varsinkin hallituksen jäseniä pyydetään esittämään puheenjohtajalle

evästyksiä kesän 2020 tapaamisen ja kesän 2021 yleiskokouksen suunnitteluun.


Ari Kolehmaisen tutkimus Pesosten vaiheista ennen sukuhaarn Kuusamoon saapumista etenee.

Tarkoituksena on, että se on valmis kesän 2021 yleiskokoukseen mennessä ja esitellään tällöin.

Tutkija on luvannut lähettää raportin hankkeen edistymisestä lähiaikoina.

 

Elämäniloa ja tarmoa alkaneelle vuodelle toivottaen,

Jouni Alavuotunki, puheenjohtaja

31.12.2018

Pesosen sukuseuran jäsenille Sylvesterinpäivänä 31.12.2018

Vuosi 2018 on päättymässä ja uusi vuodenkierto alkamassa. Tervehdin sukuseuran jäseniä

tuntemattomaksi jääneen sananikkarin hengentuotteella, jonka löysin kansallisarkiston kätköistä:

Pesos-Kalle jälkeen joulun

päätti alkaa kuntokoulun:

Rasvat pois nyt nahan alta,

mies timmikuntoon kaikkialta.

Taakse jääköön aika limpun,

luo uusi vuosi lihaskimpun,

vihreää on ruoka oiva,

on siitä laulut vielä soiva.

Jo Kallelle sai uusi joulu,

vaan tehosiko kuntokoulu?

- Himo jälleen hengen voitti,

vyön singunta ilolaulut soitti.

Seuran puheenjohtajana muistutan, että vaikka Pesos-Kallen vilpitön pyrkimys kunnon ja terveyden

kohentamiseen ei johtanutkaan toivottuun lopputulokseen, seuran jäsenten on edelleen syytä

kilvoitella isänmaan ja ihmiskunnan hyvinvoinnin puolesta unohtamatta silti sukuseuran tai

henkilökohtaista hyvinvointiaan.


Kuusamo-opistolla heinäkuussa 2018 järjestetyssä kesätapahtumassa mukana olleet jäsenet saivat

tietoa Pesosen suvun historiasta. Esitelmien aiheina olivat: (1) Talvisota (2) Isojako Kuusamon

Törmäsenvaaralla, (3) Kansanparantaja ”Toloppa-Johanna” sekä (4) Ari Kolehmaisen valmistelema

tutkimus Kuusamon Pesosten alkuperästä. Seura lahjoitti Toloppa-Johannan kehystetyn valokuvan

tapahtumassa Kuusamon kunnalle. Kotiseuturetki tehtiin Törmäsenvaaralle ja Metsäkylään.

Seura on tehnyt sukututkija Ari Kolehmaisen kanssa sopimuksen sukututkimuksesta, joka käsittää

ajanjakson noin 1500-1680. – Sopimuksen mukaan tutkimus valmistuu 2020 kesätapaamiseen

mennessä ja seuran jäsenet voivat lunastaa sen pientä korvausta vastaan paperikopioina tai

sähköisessä muodossa.


Seuran yleiskokous valitsi kolmivuotiskaudelle 2018-2020 hallitukseen seuraavat jäsenet:

Jouni Alavuotunki, pj,

Reijo R. Pesonen, vpj,

Tuija Pesonen, sihteeri-rahastonhoitaja,

muut varsinaiset jäsenet Reijo W. Pesonen, Viljo Pesonen, ja Jaakko Nirkkonen sekä varajäsenet Ali Pesonen ja Seija Huru.

Hallitus kokoontuu alkuvuodesta 2019 ja laatii toimintasuunnitelman, joka lähetetään jäsenille.


Elämäniloa, onnea ja hyvinvointia uudelle vuodelle toivottaen,

Jouni Alavuotunki

puheenjohtaja

P.S. Jäsenmaksulasku on lähetettu kaikille jäsenille. Maksutiedot löytyvät myös tarvittaessa yhteystiedot-sivulta. Jäsenmaksu on 10 euroa ja eräpäivä on tänä vuonna 30.4.2019.

1.12.2015

Pesosen sukuseuran jäsenille ensimmäisenä adventtisunnuntaina 2015 

 Vuosi 2015 alkaa kääntyä lopulleen. Kesällä järjestimme Kuusamo-opistolla sukutapaamisen, joka valitsi allekirjoittaneen seuran hallituksen puheenjohtajaksi kuluvalle toimikaudelle.  Muiksi varsinaisiksi jäseniksi valittiin Reijo R. Pesosen (varapuheenjohtaja), Reijo W. Pesonen, Lauri Komulainen. Jinna Lehto (sihteeri) sekä varajäseniksi Pekka Pesonen ja Ali Pesonen. Rahastonhoitajana jatkaa edelleen Tuija Pesonen. Tilintarkastajaksi valittiin Esko Pesonen, varalla Terttu Pesonen-Säilä. 

Tällä joukkueella pyrimme alkavalla toimikaudella luotsaamaan Pesosen sukuseuraa sekä taaksepäin että eteenpäin, tekemään suvun historiaa tutuksi seuran jäsenille sekä järjestämään erilaista toimintaa, joka tarjoaa tietoa, elämyksiä ja mieleenpainuvia yhdessäolon hetkiä. 

Seuran hallitus kokoontui myöhäissyksyllä pohtimaan vuoden 2016 toimintaa.  Kokouksessa päätettiin ryhtyä toteuttamaan seuran keskuudessa jo useampaan otteeseen esille nostettua ajatusta kesäretkestä Sotkamon  Matikkajärvelle, missä sukumme  kantaisä Olli Pesonen asui ennen Kuusamoon muuttamistaan. 

Matikkajärven matka tultaneen toteuttamaan heinäkuun alkupuoliskolla 2015 sopivaksi katsottuna lauantaipäivänä Kuusamosta Kontiomäen kautta Matikkajärvelle. Sieltä Kuusamoon palataan Suomussalmen Raatteentien ja Juntusrannan kautta. Puheenjohtaja lupautui toimimaan matkan aikana oppaana ja kertomaan erityisesti Suomen talvisodan tapahtumista Suomussalmen Alassalmella, Raatteen tiellä ja Juntusrannan suunnassa, missä monet Kuusamon Pesoset osallistuivat Suomen historian kannalta ratkaiseviin taisteluihin 1939-40.  Pekka Pesonen puolestaan lupautui hankkimaan Matikkajärveltä paikallisia tietäjiä kertomaan tämän sukumme historiaan liittyvän seutukunnan vaiheista. Matka suoritetaan linja-autolla. Ajomatkaa kertyy runsaat 500 km. Esityksiä muusta matkaohjelmasta -  tietopuolisesta tai matkalaisten tunnelmaa muuten kohottavasta – otetaan mielihyvin vastaan.   -  Matkaohjelmaa hiotaan yksityiskohtaisemmin hallituksen seuraavassa kokouksessa tammikuussa 2016 ja  tiedotetaan sen jälkeen seuran kotisivuilla.  

Hallitus otti kokouksessaan kantaa myös sukututkija FM Ari Kolehmaisen tekemään esitykseen laatia selvitys Pesosen suvun varhaisemmasta historiasta 1500-1600 –luvuilla, siis ennen Sotkamon Matikkajärvelle asettumista. Tällainen selvitys tarjoaisi Kuusamon Pesosille mahdollisuuden saada tietoa sukuyhteyksistä Suomen muihin Pesosiin sekä valottaa suvun alkujuuria pari vuosisataa varhaisemmilta ajoilta kuin mihin nykytietämyksemme ulottuu. – Hallitus oli kiinnostunut sukututkija Kolehmaisen esityksestä ja toivoi hankkeen edistyvän. Jos näin käy, saamme varmaankin kuulla tuloksista seuraavassa sukutapaamisessa. 

Olkaa siis kaikki Pesosen sukuseuran jäsenet kuulolla. Seuran kotisivuilla on viimeistään helmikuussa 2016 uutta asiaa sekä Matikkajärven –matkasta että suvun varhaishistoria –hankkeesta. 

Näissä mietteissä toivotan kaikille Pesosille hyvää loppuvuotta ja - pimeyden painaessa päälle - seuraavien säkeiden myötä uskoa valon voittoon myös vuonna 2016.

Terveisin sukuseuran puheenjohtaja Jouni Alavuotunki

Päivän poika

Lapin maassa suuri suru, 

syynä lienee synkkä kuru,

pimeyden kotikolo,

pinteessä siel´ poika polo. 

Mutsi autuas on Maija,

Jooseppi lie hällä faija?

Päivän poika toisenlainen,

päästäntään vain kelpaa nainen.

Äiti sukset jalkaan sitoi,

Ääreen pohjan siitä litoi.

Korvet hiihti, tunturitkin,

viimein kurun pohjaa pitkin. 

Siellä tuima tervan haju,

josta melkein karkas taju.

Nyt ei enää riitä laisto,

kertoi äidin varma vaisto. 

Linjamentit esiin otti,

pelissä on koko potti.

Sielun autuus, valo mainen,

pois Turjan tervat pesi nainen.

Kirpos Ruotuksen näin valta,

sai päivä pimeyden alta.

Jo valon tietä poika kulkee,

maan kaiken piirihinsä sulkee.

 

Hyvät Pesosen sukuseuran jäsenet ja ystävät!

Vuosi 2014 on kohta eletty, täällä Kuusamon korkeudella päivät ovat lyhyimmillään ja auringosta ei kovin paljon saa tähän aikaan nauttia. Onneksi pohjoisen luonto tarjoaa niin paljon virikkeitä ja mahdollisuuksia nauttia elämisestä, että jaksaa hyvin tämän kaamoksen ajan yli.

Sukuseuran toiminta tänä vuonna on ollut hiljaisempaa. Normaalia yhteydenpitoa ja kanssakäymistä. Mutta tulevalle vuodelle on sitten jo suunnitelmissa toimintaa enemmänkin. Sukuseuran hallitus ja työryhmän jäsenet ovat jo muutamia kertoja kokoontuneet ja valmistelleet tulevaa sukuseuran tapaamista ja tuon tapaamisen yhteydessä pidettävää sukuseuran kokousta. Tapaamisen valmistelut, aikataulu ja ohjelma on aikapitkälle lyöty lukkoon. Kokoonnumme työryhmänä vielä tammikuun puolenvälin tienoilla. Tuossa palaverissa sitten lyömme lopullisen ohjelman lukkoon. Uskon, että tapaamisesta tulee mielenkiintoinen viikonloppu.

Pesosten seuraava tapaaminen on, niin kuin sihteerimme Jinna Lehto tuossa aiemmin tiedotti, 3.-5.7.2015. Paikkana on Kuusamon Kansanopisto, jossa aikaisemmatkin tapaamiset on pidetty. Laittakaapa tämä viikonloppu kalenteriinne ja varatkaa tuo viikonloppu tätä tapahtumaa varten. Helmikuun alussa lähetämme tiedotteen, jossa tarkemmin tuosta tapaamisen teemasta, ohjelmasta ja aikatauluista.

Haluan lämpimästi kiittää omasta ja hallituksen puolesta teitä kaikkia kuluneesta vuodesta ja toivottaa Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uuttavuotta!

Reijo Reksa Pesonen

Seuran puheenjohtaja

Tervehdys Kuusamosta kaikille Pesosen sukuseuran jäsenille ja sivuston lukijoille!

Vihdoinkin olemme saaneet viettää oikean kesän. Näilläkin Koillismaan seuduilla on helteitä riittänyt, uimavedet ovat lämpimiä ja ne jotka kalastelevat, kalaakin on saatu. Ei ihme, jos aikoinaan Pesosen suvun esivanhemmat siirtyivät tänne Kuusamoon, ehkäpä myös näiden asioiden ja kauniiden maisemien johdosta.

Pesosen sukuseura perustettiin reilut kaksi vuotta sitten. Silloin perustamiskokouksessa sovimme, että kolmen vuoden kuluttua järjestämme yhteisen kokoontumisen ja pidämme jälleen sukukokouksen. 

Nyt on aika alkaa suunnitella ensi kesänä pidettävää kokousta ja tapaamista.

Siksipä olisi hyvä saada toivomuksia kokoontumisen ohjelmasta, vierailukohteista, ajankohdasta ja paikasta. Sukuseuran hallitus kokoontuu syksyn aikana ja sopii sitten asian, joten lähettäkääpä toivomuksia meille. Tulevan syksyn aikana, kun hallitus on kokoontunut, lähetämme tietoa kokoontumisesta enemmänkin. 

Samoin huomioikaa sellainen asia joka koskee jäsenmaksua. Rahaston hoitajamme lähettää lähiaikoina teille jäsenmaksun jossa on samalla tämän kuluvan vuoden ja ensivuoden (siis 2014 ja 2015) jäsenmaksut samassa laskussa.

Toivotamme myös kaikki Pesosen sukuseuratoiminnasta kiinnostuneet täyttämään jäsenhakemus ja toimintaan mukaan.

Hyvää loppukesän jatkoa ja pidetään yhteyttä! 

Terveisin Reijo Reksa Pesonen seuran puheenjohtaja

Tervehdys kaikille Pesosen sukuseuran jäsenille ja näillä kotisivuilla vierailijoille!

Yleinen käsitys on, että sukututkinnasta ja sukuseuratoiminnasta kiinnostuneet olisivat iäkkäitä henkilöitä. Nyt tämän reilun vuoden aikana, jonka Pesosen sukuseura on ollut olemassa, olen huomannut, että myös nuoret ovat kiinnostuneita sukujuuristaan. Useita nuoria on liittynyt seuramme jäseniksi ja mikä parasta, pitävät aktiivisesti yhteyttä myös keskenään ja näin rikastuttavat sukuseuratoimintaa. Siksi haluankin toivottaa kaikenikäiset, mutta erityisesti nuoret, sukuseuratoimintaan mukaan.

Pesosen sukuseuran perustamisesta on siis kulunut reilu vuosi. Uusia jäseniä on liittynyt seuraan mukaan. Seuran hallitus on pitänyt seuran perustamisen ja siihen liittyvien järjestelyjen jälkeen hiukan lepotaukoa. Nyt kuitenkin on päätetty tarttua toimeen. Ensimmäisenä asiana otamme tiedonvälityksen parantamisen työnalle, kehittämällä tätä kotisivustoa.  Tähän kotisivuston kehittämiseen on lupautunut avustajaksi sihteerimme Jinna Lehto, joten kiitokset Jinnalle.

Toinen asia johon olemme tarttuneet, on Pesosen sukujuuriin perehtyminen. Se, mistä Pesoset ovat tulleet Kuusamoon ja miten ja minne he siinä vaiheessa ovat haarautuneet. Tätä asiaa on tutkinut ja sen tuntee seuramme jäsen Jouni Alavuotunki. Hän on myös lupautunut laittamaan mustaa valkoiselle näille sivuille, joten kiitokset kuulu myös Jounille. Lisäksi on henkilöitä jotka ovat lupautuneet kertomaan oman sukuhaaransa vaiheista näillä sivuilla. Tästä kotisivustosta haluamme kehittää keskustelevan sivuston. Sivuston johon on mahdollista antaa palautetta ja myös kirjoituksia kuvia jne. Joten rohkeasti vaan laittamaan palautetta tänne päin.

On vuodenvaihde käsillä. Alamme valmistautua vuoden suurimpaan juhlaa Jouluun ja sen jälkeen käymme uuteen vuoteen. Vaikka kulunut vuosi olisi ollut kuinka kiireinen tai vaikeakin, toivon, että voisimme rauhoittaa mielemme ja hiljentyä joulun sanoman äärelle. Ja se sanomahan kuuluu; teille on syntynyt vapahtaja, joka on Kristus, Herra!  Jospa tämä sanoma saa muistuttaa meitä myös levosta, auttaisi levähtämään arjen keskellä ja turvallisin mielin käymään tulevan vuoden haasteisiin.

Rauhaisaa Joulunaikaa ja Hyvää Uutta vuotta toivottaen,

Pesosen sukuseuran puheenjohtaja Reijo Reksa Pesonen

6.1.2013

Tervehdys ja hyvä alkaneen vuoden 2013 toivotus teille kaikille Pesosen sukuseuran jäsenille ja ystäville!

On kunniakasta saada olla kirjoittamassa ensimmäisenä ja ensimmäistä puheenjohtajan kirjoitusta virallisen, rekisteröidyn yhdistyksen, Pesosen sukuseura ry:n puheenjohtajana. Kiitos luottamuksesta teille kaikille, jotka olitte Kuusamo – Opistolla 7.7.2012 perustamassa sukuseuraa. Pesosen sukuseura ry rekisteröitiin Patentti- ja Rekisterihallituksessa virallisesti 17.12.2012.

Se, ettemme vielä ole informoineet sukuseuran asioista, johtuu siitä, että olemme odottaneet tuota yhdistyksen virallista rekisteröintiä. Nyt se siis on saatu ja tästä lähdemme jatkamaan. Seuran asioiden hoidosta on vastannut yhdistyksen hallitus, jonka työskentelystä haluan osoittaa lämpimän kiitoksen. Erityinen kiitos Ali Pesoselle ja sihteerillemme Jinna Lehdolle. Jinna on avannut seuran kotisivut, joilta löytyy sukuseuran säännöt, yhteystiedot, jäseneksi liittyminen ja toimintaan liittyvää tietoa. Sivut ovat siis vasta avattu ja niitä tullaan jatkossa täydentämään ja kehittämään edelleen. Sivujen kautta voi myös lähettää palautetta, joka onkin erittäin tervetullutta.

Alkanut vuosi 2013 tulee olemaan seuran toiminnan käynnistämisvuosi. Kuluvana vuonna tulemme varmaankin jo järjestämään yhteisen kokoontumisen tai retken. Samoin aktivoimme jäsenhankintaa ja muutenkin tulemme pitämään yhteyttä ja tiedottamaan enemmän. Tärkein ja paras tiedottamisen väline lienee juuri avatut kotisivut sekä sähköpostit.

On mielenkiintoista käydä tähän kuluvaan vuoteen. Kaikki me odotamme tältä vuodelta vähintään yhtä hyvää ja jopa parempaa ja onnellisempaa vuotta kuin kulunut vuosi oli. Uskon, että Pesosen sukuseurasta tulee toiminnaltaan aktiivinen ja runsasjäseninen sukuseura. Näenkin seuran toiminnan mahdollistavan aktiivisen yhteydenpidon ja kanssakäymisen keskenämme ja suvun keskinäisten yhteyksien vahvistumisen. Uskon myös että seuran aktiivisen toiminnan kautta löydämme myös uutta tietoa suvun elämän vaiheista ja historiasta.

Haluankin toivottaa kaikki Pesosten sukujuurista kiinnostuneet tervetulleeksi aktiiviseen sukuseuratoimintaan mukaan.

Hyvää ja onnellista alkanutta vuotta!

Toivottaa, loppiaisena 6.1.2013 Reijo R. Pesonen